Skip to content

Teemani politiikkaan liittyen

Mielenterveys:

Tämä on nykyään onneksi jo asia mistä puhutaan julkisesti. Ja kehdataan tunnustaa että on kärsinyt masennukseta tai muista mielenterveysongelmista. Itsestäni tuntuu että diagnosoitujen mielenterveyspotilaiden määrä kasvaa jatkuvasti hurjalla vauhdilla.

Silti, samaan aikaan, palveluiden saatavuutta heikennetään. Vantaalla oli aikasemmin useita pieni klinikoita. Sitten päättäjät suuressa viisaudessaan päättivät säästää ja keskittivät palvelut kahteen isoon yksikköön, Tikkurilaan ja Myyrmäkeen.

Osaa potilaista tämä ei niin pahasti haittaa mutta heitä jotka ovat sairastuneet vakavammin, tämä on iso uhka jopa terveydelle. Vakavasti masentuneet saattavat tulla itsetuhoisiksi. Monella on ahdistuneisuutta tai paniikkihäiriöitä. Näissä tilanteissa julkisilla matkustaminen ja tämän jälkeen meneminen isoon yksikön tiloihin tuottaa suuria haasteita, osalle ollen jopa mahdotonta.

Myöskin rahallisesti mielenterveyden häiriöt aiheuttavat ison laskun. Parin vuoden takaisen OECD:n laskelman mukaan kustannukset ovat noin 11 miljardia vuodessa. (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mielenterveyden-hairiot-tarkoittavat-suomessa-11-miljardin-euron-kustannuksia-joka-vuosi-laakitys-on-usein-ainoa-ja-ensisijainen-hoitomuoto/7599768#gs.j19brx)

Palvelut lähellä:

Perus terveys- ja sosiaalipalveluiden pitäminen lähellä asiakasta on tärkeätä. Kun apua tarvitsee, ei välttämättä ole voimia tai kykyä matkustaa pitkiä matkoja, pahimmillaan lähes toiselle puolelle kaupunkia.

Esimerkiksi terveyskeskus- tai neuvolapalveluita ovat tällaisia. Jos on korkea kuume, kova särky tai sairas lapsi, tarvitaan ruuhkaton ja lähellä oleva palvelu. Sairaana olevien pienten lasten kanssa ei ole helppo liikkua julkisilla.

Talous:

Edellä mainituista onkin hyvä hypätä talouteen. Toimipisteiden lakkauttamista ja siirtämistä isoihin yksiköihin perustellaan säästöillä. Totta, nämä ehkä tuovat säästöjä vuositasolla, palveluita heikentäen.

Kuitenkin iso kuluerä on hallinnossa. Nyt varsinkin kun tulee hyvinvointialueet, hallintoa pitää karsia rajusti. Tämä tulee varmasti nostamaan meteliä niissä kunnissa mistä hallinto poistuisi. Esimerkiksi pelastuslaitokset toimivat yhteen kaupunkiin keskitetyllä hallinnolla. Vastaavasti myös hyvinvointialueilla hallinto pitäisi keskittää yhteen kuntaan.